· 

Ontspanning

Ontspanning hoort bij een gezonde leefstijl. Wanneer je gezond eet, regelmatig sport, maar je hebt een stressvol bestaan met weinig ontspanning, ben je niet in balans. Wat is ontspanning eigenlijk en hoe doe je dit? 

 

Ontspannen is iets heel persoonlijks

De een heeft er meer behoefte aan de ander en de een doet het op een andere manier dan de ander. Ontspannen is niets meer en niets minder dan tot rust komen in lichaam en geest. Wandelen, lezen, slapen, sporten, avondje stappen...... Er zijn vele varianten om tot ontspanning tot komen. Het is goed voor ons, want spanning, dat weten we allemaal, daar krijgen we op den duur last van. En door te ont-spannen neemt de spanning af.

We bouwen dagelijks spanning op, zowel bewust al onbewust. Het is vaak de onbewuste spanning waar we het meeste last van hebben en die het lastigst is om weer kwijt te raken. Bewuste spanning is bijvoorbeeld de lastige klant op je werk, je kinderen die al de hele dag onrustig om je heen rennen of met haast weggaan en dan in de file komen. Het zijn kortdurende momenten van spanning en die spanning kun je over het algemeen weer vrij snel loslaten op het moment dat het voorbij is. Zodra je kinderen in bed liggen neem je een douche en zak je onderuit op de bank met een glas wijn om naar je favoriete serie te kijken. Je zucht eens diep en je merkt dat je weer helemaal bij komt.

Onbewuste spanning komt vaak van iets dieper in je ziel

Het is spanning die voornamelijk veroorzaakt wordt door je manier van denken. Hoe sta je in het leven en hoe kijk je tegen dingen aan? Ben je iemand die zich altijd opwindt als je in de file staat, heb je altijd lastige klanten en word je altijd hol en dol van de kinderen die om je benen heen rennen. Heb je vooral het idee dat jij dat altijd wel lijkt te hebben, dat het bij jou altijd fout gaat of dat het nooit eens normaal kan? Denk je ook wel eens dat wanneer dat of dat anders zou zijn dat het dan veel beter zou gaan? Heb je het idee dat je het altijd druk hebt, dat je word geleefd? Blijf je dingen hetzelfde doen ook al weet je dat het je niets oplevert? Blijf je hangen in oude patronen? Houd jij altijd nog wat spanning vast, bewust of onbewust, ook al denk je dat je het losgelaten hebt?

Dit zijn allemaal voorbeelden van zaken die kunnen lijden tot onbewuste spanningen. Je denkt dat het allemaal goed gaat, je doet voldoende aan ontspanning, je zit best lekker in je vel. Je hebt het wel wat druk en eigenlijk heb je ook best wel regelmatig hoofdpijn, maar nee, het gaat heel goed met je, je zit goed in je vel!

En dan sta je weer in de file, heb je weer een lastige klant en rennen de kinderen weer onrustig om je benen. Alleen dit keer kun je er absoluut niet meer tegen. Je springt uit je vel, je knapt, je begint te huilen of te schreeuwen. Je emmertje zit vol, je bent klaar, je bent moe, je kunt er even helemaal niet meer tegen. Opeens voel je alle spanningen in je lichaam en je realiseert je dat je helemaal niet zo lekker in je vel zit.

Gefeliciteerd!

Dit is een leermoment. Je hebt je iets beseft, je hebt een inzicht gekregen, wees daar dankbaar voor. Dit is het moment om je oude patronen te doorbreken en dingen anders te gaan doen. Want ont-spannen gaat veel verder dan even een ommetje maken of een goed boek lezen.

Alles gebeurt in je hoofd.

Je bezit over de grootste kracht die er bestaat, namelijk je gedachten en overtuigingen. Je overtuigingen zitten diep geworteld in je onderbewust zijn en bepalen voor 87,5% hoe jij je leven invult en dus ook hoe jij met spanning omgaat, maar sterker nog, wat voor jou spanning veroorzaakt. Je overtuigingen worden geboren door dingen die jij meemaakt en hoe je daarover denkt. Als je zoiets vaker meemaakt en er vaker op dezelfde manier over denkt wordt het een overtuiging, een patroon. Dus wanneer je weer een soortgelijke situatie ziet aankomen weet jij al hoe je daar op reageert, het gaat immers altijd zo. Dat zijn bewuste overtuigingen, je weet het van jezelf. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg, 12,5%.

Onbewuste overtuigingen, daar kun je vaak minder goed bij, die weet je soms niet zo goed van jezelf

Je leert ze gaande weg van allerlei mensen om je heen. Je ouders, leraren, vriendjes en vriendinnetjes, maar ook alle andere mensen om je heen. Als je jong bent ben je in ontwikkeling, je bent bezig om je eigen ik te vormen en dat doe je door af te kijken en dingen eigen te maken. Iedereen doet het anders, iedereen vertelt je wat anders en jij zit er tussenin, als kind. Stukje bij beetje maak je steeds meer dingen mee en er komen soortgelijke situaties. Op een gegeven moment weet jij hoe het leven in elkaar zit. Je wordt volwassen en doet dingen op een bepaalde manier, zoals jij het geleerd hebt, zoals jij het afgekeken hebt, zoals jij altijd gehoord hebt dat het moet. Je weet niet beter, je was immers maar een kind toen je het leerde. Alles wat je meemaakt in je leven, vormt je tot wie je bent. Maar alles is aangeleerd. En wat je aangeleerd hebt, kun je ook weer afleren.

En dan kom ik weer terug bij ont-spannen en het belang daarvan

Geef je hoofd eens wat rust. Niet door een boek te lezen of te wandelen, maar door naar jezelf te kijken. Hoe gaan de zaken, wat zou ik eigenlijk wel eens anders willen doen? Zoals jij altijd dacht over bepaalde zaken en dingen of over jezelf, en het mag duidelijk zijn dat ik de minder leuke dingen bedoel, kort door bocht gezegd, de negatieve gedachten, dat zij die de onbewuste spanning veroorzaken. En die spanning kun je alleen doen ont-spannen als je blik op iets anders gaat richten. Als je anders met zaken om gaat gaan.

Accepteer

dat je het altijd naar je eigen beste kunnen hebt gedaan en kies ervoor om te gaan oefenen met nieuwe manieren. De overtuigingen heb je gecreëerd door middel van herhaling. Dus wanneer je iets anders gaan proberen en dat continu gaat herhalen, kun je nieuwe overtuigingen creëren. Geen paniek wanneer je niet weet wat je overtuigingen zijn. Kijk gewoon naar je leven, wat gaat niet zoals je wilt, bijv. de onrustige kinderen die steeds om je benen heen rennen, neem jezelf onder de loep, hoe reageer jij daar altijd op? Vraag jezelf af of die reactie je tot nu toe gebracht hebt wat je wilde? Ging de file sneller voorbij als je zat te vloeken achter het stuur? Voelde je er prettig bij als je op andere automobilisten zat te foeteren? Voelde je je gelukkig op dat moment? Waarschijnlijk niet. Maar je weet niet beter. Het zit in je systeem. Natuurlijk drink je na je werk een biertje met je collega en lach je erom, en je lichaam ontspant zich weer gedeeltelijk. Het is weer voorbij en je voelt je weer goed. Dit alles is jouw leven, jouw waarheid, jij het het zo geleerd. Het is geen algemene waarheid want anders zou iedereen op dezelfde manier reageren en dat is nou eenmaal niet zo. Dat betekend dat je het aangeleerd hebt, afgekeken en dat je het ook weer kunt af leren.

Door bewust te gaan beginnen met het kiezen van andere gedachten, door jezelf eens te trakteren op heerlijke fijne gedachten in je hoofd, door dat keer of keer weer te doen, te herhalen, te herhalen en te herhalen zal je geest zich gaan ontspannen waardoor je lichaam zich ook beter kan ontspannen.

En wanneer lichaam en geest ontspannen zijn gaat er een wereld voor je open.

Dan kom je echt goed in je vel te zitten, ervaar je minder hoofdpijn, minder druk, alles lijkt vanzelf te gaan. Je staat open voor wat het leven je brengt en kijkt vooruit i.p.v. achteruit. Je doet dingen anders en je merkt dat je dan ook andere dingen gaat ervaren. Je doelen worden sneller bereikt want omdat je zo ontspannen in het leven sta, heb je altijd vertrouwen dat het goed komt. Je weet dat het goed komt, het komt altijd goed, dat is immers je nieuwe ervaring. Je straalt, je doet het goed.

En als er zich dan toch weer een situatie voorkomt waarin jij de spanning niet zo heel goed los kan laten, dan ga je daar heel anders mee om. Dan is het er, geeft het je weer een inzicht, kun je er weer wat van leren, heb je weer iets om dankbaar voor te zijn. Je omarmt het verdriet of de spanning die je op dat moment hebt en je voelt je gewoon even rot. Dat mag en dat kan, want het is jouw leven en jij doet het goed! Je gaat je ontspannen door een boek te lezen, een avondje te stappen, uitslapen of vroeg naar bed. De spanning verdwijnt na korte tijd weer, je bent weer tot 100% opgeladen en voelt je weer helemaal goed. Je verzet je niet, want je weet dat je dan verzet krijgt. Je krijgt wat je geeft, je ervaart waar je je aandacht op richt.

Bron: mens-en-gezondheid

Heel erg blij met VitAn. Fijne doelen behaald en een nieuwe levensstijl ontwikkeld. Ik heb geleerd iets liever/milder voor mezelf te zijn en dat ik ook mijn eigen plekje mag innemen. Dank je wel <3. Ik

Ik ben heel tevreden over de opbouw van het gehele traject. Alles is bespreekbaar en de kleine stapjes zijn heel prettig! 

 

Je bent een heel fijn en rustgevend mens. 

Bedankt dat je me het vertrouwen gaf om vrij uit te spreken. Ga onze gesprekken missen...

 

Ga zo door. Ik blijf mensen enthousiast maken om naar je toe te gaan. Ik gun het iedereen! 

 

Lieve groetjes S.