· 

Waarom het zo belangrijk is om water te drinken

Voordelen: Lichaamsprocessen

Water speelt een grote rol in het menselijk lichaam, voornamelijk als oplosmiddel om voedingsstoffen en mineralen door het lichaam te laten vervoeren. Het menselijk lichaam bestaat gemiddeld uit 60-70% water, dat is ook wel nodig, want het wordt voor erg veel processen gebruikt. 

 

Voedingsstoffen vervoeren

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen blijven leven. Al het voedsel dat je consumeert en het zuurstof dat je inademt moet worden verspreid over je lichaam, dit gebeurt door middel van bloed. 

 

Het zuurstof dat je inademt en de voedingsstoffen die je eet lossen op in je bloed. Vervolgens wordt je bloed rondgepompt zodat het bloed de voedingsstoffen en het zuurstof over je lichaam kan verspreiden. Doordat het bloedvat-netwerk over heel het lichaam verspreid is, kan ieder orgaan van voedingsstoffen en zuurstof worden voorzien. Bloed bestaat voor 92% uit water, dus om genoeg bloed te hebben is het ook nodig om genoeg water te hebben. Bij een slechte waterbalans kan bloed te dik worden en samenklonteren, wat dodelijke gevolgen kan hebben. 

 

Lichaamstemperatuur reguleren

Je lichaam doet heel veel moeite om je lichaam op peil te houden. Of het buiten nu -5 graden Celsius of 20 graden Celsius is, je lichaam zorgt ervoor dat het niet onderkoeld of oververhit raakt. Om niet oververhit te raken transpireert je lichaam, ook wel zweten genoemd. Om te kunnen zweten is er water nodig. Wanneer je je veel hebt ingespannen, bijvoorbeeld na sport, moet je dus je watergehalte weer aanvullen. 

 

Het werkt ontgiftend

In je voeding en in je milieu zitten allemaal kleine hoeveelheden gifstoffen. Na verloop van tijd kunnen deze gifstoffen zich opbouwen in je lichaam. Wanneer je veel water drinkt hebben je nieren minder moeite met het filteren van het bloed en je lichaam. Giftige stoffen kunnen oplossen in het water en door je nieren worden uitgescheden. 

 

Het is goed voor je gewrichten

Gewrichten zijn erg complex en hebben goed onderhoud nodig. Naast sporten en stretchen is ook veel water drinken goed voor je gewrichten. Water wordt in de gewrichten gebruikt om de gewrichten van voedingsstoffen te voorzien en om de gewrichten te smeren. Als je een watertekort hebt kan dit dus nadelige gevolgen hebben op gewrichten. 

 

Water is goed voor je huid

Je huid is constant in aanraking met zijn omgeving. Dit heeft als gevolg dat er over het hele oppervlak water verdampt, waardoor je huid uitdroogt. Wanneer je voldoende water drinkt zal je huid ook van genoeg water kunnen worden voorzien, waardoor je minder snel rimpels krijgt en je huid gezond blijft. 

 

Andere voordelen

Naast de belangrijke processen die water mogelijk maakt zijn er ook nog andere voordelen van water. 

 

Afvallen

Water bevat geen calorieën, wanneer je wilt afvallen kan water daarom erg van pas komen. Als je in plaats van frisdrank water zou drinken, is de hoeveelheid calorieën die je gedurende de dag inneemt al een stuk lager. Water vult ook erg de maag, hierdoor kun je als je honger hebt ook je snacks vervangen door water. Als je genoeg calorieën vervangt door water kan dat op de lange termijn zeker wat kilootjes schelen!

 

Verfrissend

Water is erg verfrissend. Op een warme dag is er weinig dat lekkerder is dan een ijskoud glas water. Omdat water geen calorieën bevat kun je het vrijwel altijd drinken zonder er nadelige gevolgen van te krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld frisdrank.

 

De gevaren van water

Naast alle genoemde voordelen zijn er ook nog enkele nadelen aan water, houdt hier dus rekening mee als je veel water drinkt. 

 

Te veel water drinken

Ons lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid water verwerken. Wanneer er door iemand te veel water gedronken wordt, kan dit het lichaam ernstig belasten en kan er watervergiftiging optreden. Onze nieren kunnen gemiddeld 0,8 - 1,0 liter water per uur verwerken. Wanneer je op een dag gemiddeld meer dan een liter per uur drinkt, of veel liters in korte tijd, kan er dus watervergiftiging optreden. Watervergiftiging kan symptomen als braken, hoofdpijn, misselijkheid en een lage bloeddruk geven. In ernstige gevallen is het zelfs mogelijk om er door in coma te raken of er aan te overlijden. 

 

Verontreinigd water

Niet al het water is geschikt om te drinken. Wanneer je veel water drinkt die niet voldoende gezuiverd is kun je ziek worden en kunnen er gifstoffen in je lichaam ophopen. In Nederland is de kwaliteit van het kraanwater erg hoog en uitermate geschikt om te consumeren. Wanneer je op vakantie gaat, is het verstandig om te controleren of het water geschikt is om te drinken. Hiermee kun je voorkomen dat je ziek wordt. 

 

Watertje?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er erg veel voordelen aan water, echter ook enkele nadelen. Bij normaal gebruik van water zullen er niet snel nadelen optreden. Aangezien de kwaliteit van het water in Nederland dermate hoog is, zouden we dus inderdaad kunnen zeggen dat water gezond is. Drink smakelijk!

 

Bron: Mens-en-Gezondheid