· 

Food preppen

Ik doe het eigenlijk al jaren, food preppen. Op de zondag of een vrije werkdag gebruik ik een dagdeel om mijn eten voor de (te) drukke dagen van werk, sport en gezin voor te bereiden, zodat ik niet in de spits van het gezin (tussen 17.00 – 19.00) volledig doordraai, haha!! Herken je dit? Lees dan hieronder alles over de voordelen van Food preppen…..

Ondersteuning, tips of recepten nodig, je mag me altijd mailen info@vitangewichtscoach.nl.

 

Prepse 

 

Food preppen is letterlijk het voorbereiden van je maaltijden. Doordat je niet vlak voor het eten hoeft te bedenken wat je moet gaan koken, kom je minder snel in de verleiding om slechte producten te gaan eten. Ideaal voor mensen die willen afvallen. Maar zeker ook voor ouders met een (druk) gezin kan het uitkomst bieden. Je kunt er namelijk tijd en geld mee besparen en de kans is groot dat je minder voedsel verspilt. Maar voordat je direct de keuken in rent, is het handig deze tips door te lezen.

 

1. Koop verschillende bakjes

Food preppen zonder bakjes is lastig, maar alleen maar bakjes van hetzelfde formaat gebruiken is ook niet ideaal. Wanneer je gaat food preppen, bereid je maaltijden voor meerdere dagen voor. Er kan veel verschil zitten tussen de grootte van een snack of je avondeten, daarom is het handiger om bakjes in meerdere formaten te gebruiken. Ook is het belangrijk om goed op te letten dat de bakjes bestemd zijn voor de magnetron én de vriezer. Zo kun je het direct van de vriezer in de magnetron plaatsen - dat scheelt weer afwas!

 

2. Maak een plan

Voordat je begint met preppen is het belangrijk om na te denken over hoe jouw week eruit gaat zien. Op dagen dat je werkt, sport of chauffeur bent voor de clubjes van je kinderen , is het verstandig om je eten ’s morgens al uit de vriezer te halen. Maak ook een boodschappenlijst, zodat je op een ‘vrije’ dag de geplande boodschappen kan doen, zodat je tijdens de voorbereidingen niet ergens naast grijpt. Wanneer je voor iedere dag een andere groente koopt is de kans groot dat er veel van in de prullenbak belandt. Maar als je een zak spinazie verdeelt over drie dagen, hoef je niets weg te gooien!

 

3. Neem de tijd

Denk je binnen één uur klaar te zijn met de maaltijden voor de komende vijf dagen? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Wees er altijd zeker van dat je genoeg tijd hebt om te. Kies bijvoorbeeld een vrije zondag om te kokkerellen of houd een avondje vrij. Het lijkt nu misschien alsof food preppen je meer tijd kost, maar je zult snel merken dat je prep-routine juist extra vrije tijd gaat opleveren.

 

4. Gebruik een goede weegschaal

In het begin kan het best lastig zijn om de juiste porties samen te stellen. Koop daarom een weegschaal en ga experimenteren om erachter te komen wat voor jou de juiste hoeveelheid is. Een standaard maaltijd bestaat voor iemand die dagelijks matige inspanning levert uit minimaal 200 gram groenten, 100 à 150 gram vlees of vis en ongeveer 100 gram koolhydraten, zoals aardappels of rijst. Maar sport je veel of juist niet, dan kan dit flink verschillen. Uitvogelen wat voor jou het beste werkt is de enige manier om erachter te komen hoe groot jouw persoonlijke porties moeten zijn.

 

5. Denk na over texturen en kleuren

Misschien zijn courgettes en champignons wel jouw favo veggies, maar samen in een lunchbox levert het je een behoorlijk droge hap op. Sta daarom stil bij de textuur van de producten die je samenvoegt. Kies bijvoorbeeld één knapperige groente, een smaakvolle en één die minder overheerst. Daarnaast is het goed om verschillende kleuren te kiezen, daardoor krijg je namelijk meer verschillende voedingsstoffen binnen.