· 

Vitamine D

Vitamine D

 

VItamine D is een groep van vet-oplosbare secosteroïden verantwoordelijk voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding, wat van groot belang is voor diverse biologische processen.

Zoals;

  • Belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden.
  • Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van de spieren en het immuumsysteem.
  • Vitamine D is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. 

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Er komt maar 10% van de vitamine D uit voeding (vette vis). Met nog lagere gehalte in vlees en eieren. 

 

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen boven de 70 jaar hebben 20 microgram per dag nodig.

 

Veel mensen krijgen voldoende vitamine D binnen via de zon en voeding. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 en 15.00 in de zon te zijn. (Dit is een stuk lastiger in de wintermaanden). Daarnaast krijg je vitamine D binnen als je eet volgens de Schijf van Vijf. Vegetariërs adviseer ik een extra supplement vitamine D3 te slikken.