Voorgerecht:
Plaattaart
INGREDIËNTEN;
8 vellen filodeeg
250 gram spinazie
Gezeefde tomatensaus
Parmaham (of voor de vega uitvoering kun je ook gedroogde tomaten gebruiken)
Italiaanse kaas zoals Grana Padano
EN ZO DOE JE HEt;
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat het filodeeg ontdooien onder een vochtige theedoek.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg.
Bestrijk de vellen met wat olie en laat ze iets overlappen, zodat je een vierkant krijgt.
Leg de andere 4 vellen filodeeg over deze laag heen, zodat je dus een bodem krijgt van 2 velletjes op elkaar.
Bak het filodeeg 3 minuten in de oven.
Verwarm ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de spinazie 3 minuten, op hoog vuur. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
Haal het filodeeg uit de oven en besmeer met de tomatensaus. Bestrooi vervolgens met een flinke snuf peper en zout.
Verdeel dan de spinazie, parmaham en de kaas over de tomatensaus.
Zet de plaattaart zo'n 8 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Hoofdgerecht:
Coq Au Vin Blanc
8 personen
· 6 kippenpoten
· 4 el tarwebloem
· 25 g ongezouten roomboter
· 2 uien
· 300 g winterpeen
· 4 tenen knoflook
· 175 g champignons (extra fijn)
· 200 g magere gerookte spekreepjes
· 1 blaadje gedroogde laurierblaadjes
· 1 fles droge witte wijn
· 1 kippenbouillontablet
· 7½ g verse platte peterselie
Keukenspullen
- braadpan
Bereiding;
1. Bestrooi de kip rondom met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kip in 2 delen op middelhoog vuur in ca. 10 min. rondom bruin. Neem uit de pan en giet het bakvet af.
2. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de winterpeen in dunne plakjes. Snijd de knoflook fijn en veeg de champignons schoon. Bak het spek, de knoflook, ui, peen, laurier en champignons 5 min. in dezelfde pan op middelhoog vuur. Voeg de wijn en het bouillontablet toe en breng aan de kook. Leg de kip in de pan en laat 1 uur en 30 min. op laag vuur garen. Neem de kip uit de pan en pluk het vlees in grote stukken van de botten. Doe terug in de pan. Snijd de peterselie fijn. Breng de coq au vin op smaak met peper en eventueel zout, verwijder het laurierblad en bestrooi met de peterselie.
Bewaartip:
Je kunt de coq au vin 2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en warm op laag vuur op. Bestrooi voor het serveren met peterselie.

Gezonde tropische trifle
Ingrediënten voor 4 personen
1 grote rijpe mango (evt. 1 doosje
mango stukjes uit het vriesschap)
1 kaki fruit
2 rijpe passievruchten
500 gram magere kwark
45 gram geraspte kokos
4 eetlepels honing (biologisch)
40 gram havervlokken
150 gram gemengde noten (pecannoten en/of
amandelen)
kokosolie
Bereidingswijze
Meng de magere kwark met de geraspte kokos en 2 eetlepels honing.
Maak de noten klein in bijvoorbeeld de
vijzel.
Verhit in een pan een
klein beetje kokosolie. Doe daar de noten bij. Bak ze even kort op hoog vuur . Als ze bijna klaar zijn, voeg je 1 eetlepel honing toe.
Snijd de mango en kaki in blokjes en meng ze in een schaal. Nu ga je stapelen! Eerst een laagje fruit mango-kaki, dan een laagje
havervlokken, dan een laagje kwark. Herhaal dit nog een keer. Lepel bovenop een halve passievrucht. Bestrooi het geheel met de geroosterde noten.
