· 

Buitenlucht is gezond

 

 

Buiten zijn is gezond!

Wist je dat de natuur je één van de meest betrouwbare boosts geeft om je gezondheid te verbeteren? Zowel op mentaal als fysiek vlak.

De natuur is de oplossing om te ontspannen in ons drukke leven.

Hieronder zet ik de 10 redenen op een rij (wetenschappelijk bewezen).

 

 

10. Beter korte termijn geheugen.

Verblijven in de buitenlucht, of beter gezegd de rust van de natuur, bevordert het korte termijn geheugen. Studenten van de University of Michigan ontdekten dat het korte termijn geheugen beter presteert indien je buiten bent en weinig afgeleid wordt. De reden hierachter is dat het brein relatief minder prikkels (afleiding) te verwerken krijgt en daardoor als het ware meer ‘rust’ komt, wat uiteindelijk het korte termijn geheugen weer ten goede komt.

Rust maakt je scherp!

 

9. Herstelde mentale energie

Iedereen maakt het wel eens mee. Je hoofd wilt niet meer. Niets komt daardoor meer uit je handen. Onderzoekers noemen dit ‘mentale vermoeidheid’. Een ding dat kan helpen je geest weer in hogere versnelling zetten is deze bloot te stellen aan herstellende omgevingen, zoals het buitenleven. Studies hebben aangetoond dat mensen meer mentale energie krijgen als ze buiten zijn of zelfs al als ze naar foto’s na de natuur kijken.

 

8. Minder stress

Gespannen en gestrest? Tijd voor een korte wandeling door de natuur. Studies tonen aan dat een periode buiten in de natuur het cortisol (stresshormoon) niveau verlaagt. Tevens verlaagt de frisse buitenlucht de hartslag.

 

7. Verminderde kans op ontsteking

Ontsteking is een natuurlijk proces dat het lichaam gebruikt om te reageren op bedreigingen zoals wondjes en pathogenen (bv. Blootstelling van griep). Maar wanneer ontsteking in de overdrive gaat, kan dat tot buitengewoon nare gevolgen leiden. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur helpt om ontstekingswaarden op een lager niveau te houden. Uitspraken over de feitelijke lichamelijke reden waarom dit is, daar verschillen de meningen nog sterk in, maar feit blijft: ga naar buiten om de spanning uit je lijf te krijgen!

 

6. Scherper denken en creativiteit

“Stel je een therapie voor die geen bijwerkingen heeft, die direct beschikbaar is en die jouw cognitief functioneren tegen nul kosten kan verbeteren”. Dat is de pakkende opening van een rapport van Psychological Sciene dat de belofte beschrijft van de zogenaamde “natuur therapie”.

Aan studenten werd gevraagd om volgorde van nummers te herhalen. Deze bleken veel nauwkeuriger te zijn bij de groep die daarvoor een wandeling in de natuur hadden gemaakt. Uit een andere studie bleek dat mensen die hun tijd in de natuur doorbrachten meer gestimuleerd werden tot creatief probleemoplossend handelen.

 

5. Slimmere kids

Buiten spelen, wie denkt er niet nog eens aan terug? Lekker ravotten, vies worden, urenlang met vriendjes en vriendinnetjes op pad.... Hardlopen, fietsen, wandelen, bootcampen: eigenlijk is het gewoon buiten spelen voor volwassenen. Maar juist ook voor kids is dat buiten spelen van groot belang. Het maakt ze fitter en doen meer vitamine D op. Maar ook blijkt uit onderzoek dat kinderen die veel buiten spelen beter scoren op tests op school, beter kunnen luisteren en socialer zijn. Tablets en tv’s uit en stuur ze naar buiten!

 

4. Het bevordert je vitamine D - inname

Het is lastig om je ADH vitamine D alleen uit de voeding te krijgen. We moeten echt proberen om 80 tot 90 % van onze ‘zonvitamine’ uit die gouden stralen te krijgen! We weten dat we ons in moeten smeren om huidkanker te voorkomen, maar aan de andere kant moeten we ook vitamine D opnemen voor botgroei, celgroei en het verminderen van ontstekingen. Helaas kan je huid alleen vitamine D opnemen wanneer je je nog niet hebt ingesmeerd. Daarom wordt aangeraden om verstandig met de blootstelling aan de zon om te gaan.

 

3. Elegant verouderen

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Aging Health toont aan dat dagelijks verblijven in de buitenlucht, ouderen kan helpen fit en gezond te blijven. Deelnemers aan de studie die op 70 jarige leeftijd elke dag tijd in de buitenlucht doorbrachten, hadden op 77 jarige leeftijd aanzienlijk minder klachten van pijnlijke botten of slaapproblemen en andere aan gezondheid gerelateerde problemen, dan diegenen die niet elke dag naar buiten waren gegaan. Tuinieren kan helpen bij dementie en patiënten die een beroerte hebben gehad. Ze verbeteren hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen, terwijl hun mobiliteit en behendigheid kan toenemen.

 

2. Verse zuurstof helpt je lichaam te zuiveren

Je lichaam is afhankelijk van zuurstof. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Wanneer je veel zuurstof binnen krijgt kan je lijf zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen.

De zuivering van je lichaam is voor een deel afhankelijk van je longen. Steeds wanneer je uitademt zuiver je je lichaam. Wanneer je meer verse zuurstof naar binnen haalt kan je lijf zichzelf beter zuiveren en zal de zuurgraad van je lichaam beter in balans blijven.

Adem diep in en uit als je buiten bent, laat je lijf profiteren van frisse buitenlucht.

 

1. Gelukkiger

Daglicht is goed voor je. Het verbetert je humeur en actief zijn in de buitenlucht helpt je te ontspannen. Het maakt je vrolijker! Als je veel buiten komt kun je je bovendien beter concentreren en werk je vaak efficiënter. Op die manier houd je tijd over om leuke dingen te doen. Dus ga lekker naar buiten in je vrije tijd.