· 

Jezelf opladen tips

Om er te kunnen zijn voor anderen is het noodzakelijk dat je zelf lekker in je vel zit en voldoende energie hebt.

Daarom geeft VitAn een aantal tips om jezelf weer helemaal op te kunnen laden. 

 

 

Hoofd leegmaken

Een snelle en makkelijke manier om op te laden is tijdens de dag je hoofd even leeg te maken. Het zou zomaar kunnen dat je vermoeid bent doordat er een lange to do lijst in je hoofd zit, en een heleboel zorgen. Door een planning te maken die je af kunt strepen, zorg je ervoor dat je ruimte creëert in je hoofd. Waardoor je jezelf kunt opladen.

Tip: de HEMA heeft altijd heel veel fijne notitieboekjes, waar je je gedachten in op kunt schrijven.

 

vochtinname

Voldoende vocht binnenkrijgen is super belangrijk om je energielevel op pijl te houden. Bij een vochttekort voel je je gelijk suf en futloos. Probeer daarom sowieso altijd voldoende water op een dag te drinken.

Wanneer ik me vermoeid voel drink ik vaak even een extra glas water. Wat ook helpt om je energieker te voelen: gelijk nadat je opstaat 0,5 liter water te drinken. Je hebt dan namelijk net heel wat uren geen vocht binnengekregen, dus dat tekort gelijk weer een beetje wegwerken geeft je energie waar je de rest van de dag van profiteert.

GEZONDE VOEDING

Voedsel dat gezond is bevat een extra hoeveelheid vitamines en mineralen die het lichaam voeden en kracht geven. Probeer zo veel mogelijk verse groenten en fruit te eten en gebruik bij voorkeur geen bewerkte zakjes en pakjes. Blijf zoveel mogelijk weg bij suiker, melkproducten en verzadigde vetten maar kies voor vis, groente en fruit. Daarnaast kunnen onze verslavende middelen zoals koffie en cola ons op korte termijn energie geven, maar op de lange termijn zullen ze je voorraden energie alleen maar meer uitputten.

 

GRENZEN STELLEN

Zeg eens ‘nee’ tegen de dingen die je niet wilt doen of die je alleen maar energie kosten. Neem niet te veel hooi op je vork. Je hoeft niet altijd die Superman of Superwoman te zijn. Genoeg is genoeg. Als je continu over je eigen grens heen gaat is dat een enorme aanslag op je energieniveau, het kan zelfs resulteren in een burn-out. Niet alleen op je werk maar ook thuis is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Beperk bijvoorbeeld afspraken met mensen die je energie kosten en zoek juist mensen om je heen die je energie geven!

 

BEWEGEN OF SPORTEN

Beweging is een gezonde manier om jezelf weer even op te laden! Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging bent. Het liefst buiten, want van buitenlucht en de natuur wordt je blij J. Daarnaast doe je ook nog eens de nodige vitamine D op. Je krijgt door beweging (in de buitenlucht) nieuwe energie, hier laad je van op!

  

Wandelen of fietsen

De meest toegankelijke manier van bewegen is natuurlijk wandelen of fietsen. In plaats van een bak koffie/thee drinken met een vriend(in), kun je ook eerst een wandeling maken of een rondje fietsen. Of even in je middagpauze.

Sporten

Je kunt ook voor een wat intensievere sport gaan. De sport zelf maakt je in eerste instantie waarschijnlijk nog meer vermoeid, maar je gelukshormoon zal worden gestimuleerd. Hierdoor zal je later en op langere termijn meer energie krijgen. Denk hierbij aan hardlopen, krachttraining, wielrennen, mountainbiken of een groepsles.

 

Sociale contacten

Mogelijk is je energielevel omdat je veel (thuis) aan het werk bent, of je druk maakt over iets wat er in je leven speelt. Sociale contacten kunnen dan een positief effect op je energielevel hebben, om twee redenen:

  • Doordat je praat over wat er speelt kun je het beter verwerken én beter relativeren
  • Het zorgt voor afleiding, waardoor je even niet aan werk of andere dingen denkt

Doordat je even loslaat waar je mee bezig was of dat juist heel bewust verwerkt door erover te praten, krijg je weer nieuwe energie en waarschijnlijk ook motivatie!

VOLDOENDE SLAAP

Niets is zo belangrijk voor je energielevel als slaap en dat weet je ongetwijfeld. Na een lange avond stappen of dat nachtje doorhalen voor de deadline ben je de volgende dag vermoeid, futloos en prikkelbaar. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het ideaal is om tussen de 6 uur en 8 uur per nacht te slapen. De kans op hart- en vaatziekten en andere ziekten, maar ook de kans op overlijden, is dan het kleinst.

Naast goede nachten maken zijn er ook onderzoeken die aantonen dat een middagdutje goed voor je kan zijn.

 

MINDFULNESS

We staan tegenwoordig altijd ‘aan’ en we zijn altijd bezig. Even niks doen komt er niet meer van, want tijdens een moment van verveling grijpen we naar onze telefoon. Terwijl juist rust en dat even niks doen ervoor zorgt dat je hersenen alle prikkels kunnen verwerken om die mentale batterij weer op te laden. 

 

Mindfulness is eigenlijk een soort meditatie die je kunt ‘beoefenen’ op allerlei manieren. Met mindfulness wordt bedoeld dat je dingen met aandacht doet, dus heel bewust. Oftewel: ‘mindful’ ergens mee bezig zijn. En dat kan altijd en overal.

 

Loop bijvoorbeeld niet in gedachten een rondje, ondertussen je telefoon checkend en muziek luisterend, maar doe je telefoon en muziek weg en let heel bewust op de omgeving, de geluiden in de omgeving, enzovoorts. Je kunt dat bijna op elke situatie toepassen. Stiekem ben je – ik in ieder geval wel – enorm vaak in gedachten verzonken of bezig met je telefoon terwijl je iets aan het doen bent. Stop daar even mee en doe 1 ding, zo bewust mogelijk!