· 

Lachen is gezond

Lachen is gezond 

 

//Laughing is, and will always be the best therapy// Bij deze foto’s was het lachen te danken aan mijn vader die tijdens het maken van de foto’s zijn Elvis moves liet zien. Nooit geweten dat die man zulke dans skills had 🤣. Oké, ik dwaal af... Lachen is het beste medicijn, lachen is gezond. Het hoort in een gezonde leefstijl. Maar wat doet een goede lachbui nu met je lichaam?? 

 

Gelukshormonen

Wanneer je lacht wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in het lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk en werken bovendien pijnstillend. Daarbij werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever tegen problemen aankijkt. Je hersenen kennen niet het verschil tussen een echte lach en een neppe lach. Hierdoor profiteer je ook bij een neppe lach van deze voordelen.

Kleinere kans op een hartaanval

Er wordt gezegd dat lachen een ontstekingsremmende werking heeft die de hartspieren en bloedvaten beschermt

Wie een half uurtje per dag lacht, heeft een kleinere kans op een hartaanval. Dit betekent natuurlijk niet dat mensen die lachen helemaal geen hartaanval kunnen krijgen, maar het vermindert de kans wel.

Minder vaak ziek

Wie regelmatig lacht heeft een beter werkend immuunsysteem. Lachen helpt om het aantal afweerstoffen en zogeheten natural killer cellen in het bloed te verhogen. Hierdoor ben je minder vaak ziek en herstel je sneller in het geval van ziekte.

Work-out voor het lichaam

Tijdens het lachen gebruik je veel spieren: in je gezicht in totaal 15, maar ook de spieren in je buik en middenrif. Als je 10 tot 15 minuten lacht verbrand je zelfs ongeveer 50 calorieën. Een leuke work-out!

Genoeg redenen dus om (nog) vaker te lachen! Wilt u genieten van een gezonde, stralende lach?

Endorfine

Hormonen die in onze hersenen verschillende fysiologische functies hebben die onze opiaatreceptoren activeren en zo een pijnstillend effect hebben. Recente studies tonen aan dat vooral sociaal gelach endorfine produceert. Lachen in groepsverband zorgt er dus voor dat er endorfine in onze hersenen vrijkomen via opiaatreceptoren.

Antidepressiva

Onderzoek toont aan dat lachen de afgifte van de neurotransmitter serotonine veroorzaakt. Dat is het zelfde chemische stofje in de hersenen dat beïnvloed wordt door de meest voorkomende soorten antidepressiva. Hoewel de afgifte van dit stofje tijdens het lachen wel krachtig is, weten wetenschappers niet hoe lang het effect duurt.

lachen kan het niveau van stresshormonen aanzienlijk verlagen, waardoor we ons meer ontspannen voelen en alle voordelen die samenhangen met minder stress in beweging zetten (en dat zijn er nogal wat).