· 

5 tips voor een betere focus

 

"Focus on your goal. Don't look in any direction but ahead."

 

Om resultaten te behalen voor een gezonde(re) leefstijl, moet je effectief en doelgericht werken. Hiervoor is focus nodig, zonder focus geen resultaat, zonder resultaat geen vooruitgang. Klinkt zo logisch, maar in praktijk is een goede focus moeilijker dan gedacht. 

 

Een goede focus zal er voor zorgen dat je mogelijkheden en kansen ontdekt, deze beter benut en dat je effectiever werkt.

Zorg voor controle! 

 

VitAn geeft hieronder 5 tips voor een betere focus. 

 

Eat that frog

Je 'kikker' is jouw grootste, meest belangrijke taak - één die je waarschijnlijk uitstelt wanneer je er niet actief aan zou werken. Het is ook de taak die de grootste impact op je leven of resultaten heeft.

 

Begin de dag met datgene waar je tegen op ziet. Wat is er voor jou een opgave? Wanneer je deze van je lijst kunt afvinken, dan verloopt de dag zonder ergens tegen aan te hikken. Zo kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen. 

 

 

Doelen maken

Door doelen te maken kun je heel gericht werken. Zorg dat je een doel hebt voor wat je deze dag wilt afronden, maar ook voor deze week, deze maand en voor dit jaar.

Mijn klanten weten ondertussen dat ze tijdens een traject iedere coaching weer nieuwe subdoelen maken, waar ze komende periode (tot aan de volgende afspraak) hun focus op leggen.

Stap voor stap kom je op deze manier gefocust bij je einddoel.

  

Visualiseren

Door een gewenst uitkomst te visualiseren wordt jouw slagingskans groter. Door te visualiseren leer je jezelf ook beter focussen omdat je precies weet wat er moet gebeuren.

Tijdens de gesprekken met mijn klanten werken we aan thema’s en evt. bijbehorende opdrachten.

Wanneer je het visualiseert, maak je het meetbaar en overzichtelijk. Daarbij behoud je je focus en kan dit je houvast bieden in moeilijke periodes.

 

Timeblocking

Timeblocking houdt in dat je één taak kiest die je op een bepaald moment wilt doen, en daar ‘blok’ je tijd voor. Je houdt een blok tijd vrij, en binnen deze tijd wil je de taak afronden. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld van 9 tot 10 gaat trainen. Of je spreekt met jezelf af dat je van 3 tot 4 uur aan jouw opdracht gaat werken voor je werk.

 

Door te werken in tijdsblokken behoud je jouw focus. Onderzoekers zeggen dat het meer dan 10 minuten kost om onze focus terug te krijgen als we worden gestoord als we ergens mee bezig zijn. Zorg er daarom voor dat je bewust tijd vrij maakt voor de dingen die belangrijk voor jou zijn.

 

Duidelijke planning

Als je je wilt focussen, dan raad ik je ook aan om met een planning te werken. Doordat je een planning maakt, weet je zeker dat dat wat je aan het doen bent, het belangrijkste is wat je op dat moment moet doen. Een planning voor je voedingspatroon, sportactiviteiten en andere werk- of huishoudelijke taken, maar vergeet ook niet me-time in te plannen.  

 

Duidelijke planning = meer focus = gewenste resultaten!!