· 

Een goede weerstand in de herfst

Een goede weerstand in de herfst

 

De dagen worden korter, het wordt kouder, het regent en we zitten vaker binnen. De avonden worden langer en dat zorgt voor extra snackmomenten. In de herfst eten we ook calorierijker, doordat we het koud krijgen gaan we meer en vaker (ongezonder) eten. Daarnaast overleven bacteriën en virussen langer in huis dan buitenshuis, dus een goede weerstand in de herfst is belangrijk. Goede voeding en beweging spelen hierbij een rol. Hoe blijf je fit en eet je gezond en gevarieerd in deze periode?

 

Met deze tips zorg je voor een goede weerstand in de herfst.

 

Fit door de herfst

De verleiding is groot om met de verwarming aan, een kop thee en koekjes op de bank te blijven liggen. Door te sporten en meer te bewegen ga je je fitter voelen en krijg je meer energie. Zet je sporttas vast klaar voordat je de deur uitgaat en je gaat merken dat het gewoon vanzelf gaat. Je hoeft niet persé naar een sportschool te gaan, want in een groene omgeving is sporten ook heel gezond. Hardlopen of wandelen zorgen voor een snelle verbranding, helpt tegen stress en maakt je hoofd leeg en samen met een sportmaatje wordt het nog makkelijker. Geeft jezelf de tijd om aan buiten sporten te wennen en je gaat merken dat je je beter gaat concentreren en je beter kunt slapen.

Warming up

Het is aan te raden om altijd een algemene warming up te doen, voordat je gaat trainen. In de winter verdient dit extra aandacht, vooral op koude dagen merk je dat je spieren en gewrichten soms wat stijver zijn. Een goede warming up voorkomt blessures, brengt je op geestelijk/ lichamelijk rustniveau en zo naar een beter prestatieniveau.

Eet met het seizoen mee

Geniet van wat het seizoen je te bieden heeft. Het is niet alleen goedkoper, het zorgt er ook voor dat je gevarieerd blijft eten, waardoor je al je voedingsstoffen binnenkrijgt. Soepen en stoofpotjes zijn ideaal voor deze tijd van het jaar. Kies wel voor mager vlees, wees zuinig met boter, neem 30+ kaas, kies voor een magere of vegetarische rookworst. Gebruik olijfolie en probeer met kruiden en specerijen je maaltijden te verrijken. Eet veel groenten, zodat je voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

 

Drink voldoende

In de warme maanden is het makkelijker om extra te drinken, maar in de koude maanden vraagt dat meer aandacht. Drink (groene) thee. Andere warme dranken: heet water, gember thee (maak deze van verse gember) of kruidenthee zoals venkel, kamille of brandnetel.

 

Me-time

Ontspanning is minstens zo belangrijk als gezonde voeding en beweging. Zorg ervoor dat je in deze periode meer momenten voor jezelf neemt. Waar wordt je rustig van en wat geeft je energie? Denk hier ook aan momenten waarin je niks doet, zodat je hersenen de tijd krijgen om alles te verwerken. Plan dit in je agenda. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren naar rustige muziek, het lezen van een goed boek, schilderen, sporten of maak een lekkere wandeling met je hond of breng tijd door met je partner.

Nachtrust

 

Je biologische klok kan in het najaar gaan veranderen en/of ontregeld raken. Dit is vaak een oorzaak van gebrek aan licht. Melatonine heb je vast wel eens van gehoord? Dit is het hormoon dat ’s avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Het effect hierop is dat je sneller slaperig en vermoeid bent. Zorg dat je je ritme aanhoudt en je altijd op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en op hetzelfde tijdstip weer opstaat. Ritme is zo belangrijk.