· 

Zelfacceptatie

Op de dag van de liefde, wil ik juist stil staan bij de liefde voor jezelf.

 

Zelfliefde oftewel zelfacceptatie is essentieel voor een gezonde leefstijl. Want hoe kun je zonder zelfliefde een duurzame gedragsverandering aangaan?

Wanneer je altijd kritisch naar jezelf kijkt, zul je niet snel zien wat wél goed gaat. 

 

Een gebrek aan zelfacceptatie weerhoudt je van geluk én je doelen.

 

Hoe ontwikkel je zelfacceptatie?

Hieronder 7 inzichten en praktische tips die je helpen bij het ontwikkelen van meer zelfacceptatie. 

 

1. Sta jezelf toe om fouten te maken 

Fouten maken is heel menselijk, iedereen doet het. Zonder fouten kunnen we niet leren, en niet groeien, en niet voluit leven. Mensen die zichzelf accepteren weten dat dat bij het leven hoort, en gebruiken hun fouten om vooruit te komen. Ze halen zichzelf niet keihard naar beneden als ze een fout maken. Ze leren ervan, en gebruiken die kennis om bij te sturen richting de gewenste uitkomst. 

 

De eerste stap om te oefenen met zelfacceptatie is om jezelf toe te staan fouten te maken. Dit doe je door juist (kleine) dingen te doen waar je nog niet goed in bent, of die je nog spannend vindt.

Sta jezelf toe een beginner te zijn, en nieuwe ervaringen op te doen. Het hoeft en kan niet perfect. Maak je een foutje? Veroordeel jezelf dan niet, maar kijk wat je eruit kunt leren en hoe dat je verder helpt om bij je gewenste resultaat te komen.

 

2. Kom los van je verleden

Veel mensen hebben moeite met zelfacceptatie, omdat ze hun verleden niet accepteren. Ze houden vast aan nare gebeurtenissen, wrok, boosheid, en teleurstelling. Of aan beperkende overtuigingen die hen tegenhouden om zichzelf te accepteren. Overtuigingen als “Ik ben niet waardevol als ik niet perfect ben”, of “Ik mag pas gelukkig zijn als…..” of “Ik ben niet leuk genoeg om…”, helpen je niet om jezelf te accepteren. 

 

Zelfacceptatie ontwikkel je door je te realiseren dat jouw verleden niet meer jouw toekomst hoeft te bepalen. Door te beseffen dat jij die beperkende overtuigingen of oude patronen niet BENT, maar hebt ontwikkeld. Ja, je verleden heeft invloed op je gehad. Maar realiseer je ook dat jij de keus en mogelijkheid hebt om je toekomst anders in te vullen.

 

3. Zie de mening van een ander voor wat het is 

Maak jij je regelmatig zorgen om om wat anderen van jou vinden? En ben je bang om beoordeeld te worden? Oefen dan om de mening van anderen te zien voor wat het is: een mening van een ander. Zelfacceptatie betekent dat jij meer waarde hecht aan wat JIJ vindt en denkt, dan aan wat een ander vindt of denkt. Niemand kent jouw hele verhaal, jouw innerlijke wereld. Een mening van een ander hoeft daarom niet JOUW waarheid te zijn. 

 

Natuurlijk kan een mening van een ander je een nieuw inzicht geven, en zelfs pijn doen. Maar je hoeft je er niet door te laten leiden. Bekijk de meningen van anderen objectief. Ga altijd bij jezelf na: wat vind IK hiervan? Wat kan ik met de mening van de ander? Helpt mij dit, of haalt die mening mij naar beneden? Als het je niet helpt, bijvoorbeeld in het geval van negatieve niet opbouwende kritiek, laat het dan los.

 

4. Werk aan je eigenwaarde voor zelfacceptatie

Als jij jezelf niet accepteert zoals je bent, is de kans groot dat jouw eigenwaarde ook laag is. Anders gezegd: een lage eigenwaarde gaat meestal gepaard met afwijzing richting delen van jezelf. Daardoor vind je dat je niet waardevol genoeg bent om succes, liefde of positiviteit te ontvangen, en houd je jezelf vast in een patroon waarin je je eigen geluk afwijst. Het gevolg? Je gaat vooral buiten jezelf op zoek naar waardering en geluk. Dat is heel uitputtend, en houdt je vast in de greep van anderen en materialisme

 

5. Focus op positieve punten

Om jezelf te leren accepteren, moet je de macht van de innerlijke criticus in jou te verkleinen. Je hebt jarenlang alle negatieve verhaaltjes van die criticus in jou geloofd, en opgeslagen in een – inmiddels hele grote- negatieve “archiefkast” die je regelmatig open trekt.

 

Zelfacceptatie groeit door een reuze archiefkast vol positieve notities over jezelf en jouw leven op te bouwen, die de negatieve archiefkast overschaduwt. Dit doe je door elke dag minimaal 3 punten op te schrijven waar jij trots op bent, die je goed hebt gedaan of waar jij blij mee bent die dag. Bijvoorbeeld dat je toch dat belletje hebt gepleegd, ook al zag je er tegenop. Of dat je een gezonde maaltijd hebt gegeten, eindelijk aan dat boek bent begonnen of een glimlachte naar een onbekende. 

 

6. Geef ruimte aan je emoties

Mag jij van jezelf boos, verdrietig of jaloers zijn? Mag jij alles voelen wat je voelt? Of veroordeel jij jouw emoties en duw je moeilijke emoties weg? Zelfacceptatie betekent dat alle emoties die jij ervaart er mogen zijn van jezelf, zonder dat je erdoor overspoeld raakt of ze wegduwt. Het betekent dat je ermee in contact treedt vanuit nieuwsgierigheid en zachtheid, in plaats ze direct te beoordelen, te onderdrukken of ertegen te vechten.

Je geeft ruimte aan je emoties door er bewust, met liefde, geduld en compassie naar te kijken en te onderzoeken wat ze je willen vertellen. Vervolgens kies je wat je ermee doet.

 

7. Verzacht door minder te oordelen

Jezelf niet accepteren, betekent dat jij in de weerstand zit. Weerstand tegen wie je bent, wat je ervaart of wat er in jou leeft. Weerstand ontstaat vanuit een negatief oordeel; je vindt iets slecht of fout. En weerstand kost heel veel energie. Als jij vaak moe bent, kan het zijn dat jij continu tegen jezelf of het leven aan het vechten bent door ergens een negatief oordeel op te plakken. Vanuit dat oordeel, verhard je. Zowel lichamelijk als mentaal. 

Waarschijnlijk ben je keihard en heel streng voor jezelf. En moet je een hoop van jezelf vanuit je negatieve oordeel. 

 

Wil je je zelfacceptatie vergroten, oefenen dan om niet-oordelend aandacht te schenken aan dat wat zich aandient in jou en om jou heen. Observeren zonder direct iets te moeten veranderen van jezelf. Dit helpt om de dingen te leren zien zoals ze zijn, waardoor je ruimte maakt voor meer ontspanning. Je leert daarmee ook beter ‘ongemak’ verdragen, waardoor je je minder laat leiden door je directe impulsen die vaak leiden tot ondoordachte acties.