· 

Gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado 

 

Avocado's bevatten indrukwekkende hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten. 

 

De vitamines, mineralen en antioxidanten in avocado helpen om je weerstand en energieniveau op peil te houden en de gezondheid van diverse organen te ondersteunen. 

 

Ook de vele vezels in avocado en de aanwezigheid van hoogwaardig eiwit dragen bij aan een goede gezondheid. 

 

1. Avocado’s bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten

Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. vitamine A, D, B, K en E. Maar ook luteïne en foliumzuur, magnesium, kalium, zink, ijzer. 

  • De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid.
  • Vitamine K is belangrijk voor de groei van botten om zodoende osteoporose op latere leeftijd te helpen voorkomen
  • De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine). Het wordt veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere huidverzorgingsproducten.
  • Avocado bevat een stofje, luteïne (een carotenoïde = anti oxidant) wat kan beschermen tegen oogziekte en kan  helpen aandoeningen van het netvlies (retinopathie) te voorkomen.
  • Foliumzuur: 1/2 avocado voorziet bijna in 1/4 van de A.D.H. foliumzuur, dus ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Het is een hele goede bescherming van het ongeboren kindje. Ook zijn er verbanden aangetroffen tussen hoge inname van foliumzuur en een lager risico op hart- en vaatziekten.

2. Avocado’s bevatten de goede vetten

De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten. Die zijn heel goed voor je omdat ze het slechte LDL-cholesterol laten dalen. En dat terwijl het goede HDL-cholesterol er juist van kan stijgen. Dit zal vooral de cholesterolratio (de verhouding LDL en HDL) ten goede komen.

3. Ze bevatten eiwitten

Behalve dat een avocado goede vetten bevat, is het ook een hele mooie bron van plantaardige eiwitten. Ze bieden alle essentiële aminozuren die jouw lichaam nodig heeft om complete eiwitten te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk opgenomen omdat er vezels in zitten. Daarom is het (zeker ook voor vegetariërs) heel belangrijk om deze vrucht regelmatig op het menu te zetten.

4. Avocado’s helpen andere voedingsstoffen beter opnemen

Avocado’s helpen voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg je hem dus toe aan je salade, dan neem je de voedingsstoffen in de salade beter op.

5. Avocado’s hebben een ontstekingsremmende werking

De vrucht helpt om artrose en reuma te voorkomen of verminderen doordat ze ontstekingsremmend werken.

6. Vezels

Ze bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Deze combinatie komt niet in veel voedingsmiddelen voor. De oplosbare vezels zorgen voor een goede stoelgang terwijl de onoplosbare vezels (voeding voor de darmbacteriën) zorgen voor een gezonde darmflora wat uiteindelijk ook de stoelgang bevordert. Dit resulteert in een verminderde kans op darmkanker.

7. Reguleren de bloedsuikerspiegel en daardoor GEZOND(er) AFVALLEN

Dankzij de gezonde vetten en een laag suikergehalte, helpt deze vrucht de bloedsuikerspiegel te reguleren. Daardoor blijft je energie contant. Ook heb je daardoor minder kans op een middagdip.

Ondanks de hoeveelheid calorieën in avocado’s helpen ze je om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Door de vezels verminderen ze je eetlust, versnellen je stofwisseling en kunnen helpen eetbuien te voorkomen. Verder zijn ze rijk aan vet maar het zijn niet te vetten die voor overzicht zorgen maar de koolhydraten (suikers). Het eten van avocado’s houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heeft je lichaam voldoende tijd om de voeding te verbranden en kan de vetcellen aanspreken om extra energie aan te maken. Zo zal je op een gezonde manier tóch sneller afvallen.

8. Avocado’s kunnen de kans op depressie te verminderen

Doordat een avocado foliumzuur bevat, wordt de aanmaak van de gelukshormonen serotonine, dopamine en norepinfrine ondersteund. Deze hormonen hebben een relatie met:

  • een verbeterde kwaliteit van je nachtrust
  • verlaging van de eetlust
  • een verbeterde energiehuishouding
  • de manier waarop je pijnprikkels ervaart

9. Kan bescherming bieden tegen chronische ziekten

Omdat door de vezels je spijsverteringskanaal in topconditie blijft, wordt je weerstand verhoogd. Een verhoogde weerstand (ontstaat voor grootste deel uit gezonde darmen) biedt meer bescherming tegen chronische ziekten. Het regelmatig eten van avocado’s geeft minder kans op een beroerte, hart- en vaatziekten, obesitas en/of een verhoogde bloeddruk.