· 

Ontspanning

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lijkt zo simpel, ontspannen.

Echter de druk die we onszelf (of onze omgeving) opleggen zorgt ervoor dat we altijd ‘aan’ staan.
Stress op de werkvloer staat op nummer 1 van beroepsziekten 🥺. Schrikbarend hè?!
De meest voorkomende symptomen onder langdurige stress zijn slaapproblemen, angst, piekeren, hoofdpijn, energiegebrek, lichamelijke klachten en het ervaren van druk.

Als Voeding- en leefstijlcoach is het mijn taak om aandacht te besteden aan de gezondheid van mijn klanten. Waarvan ontspanning absoluut een groot onderdeel is!!

Ontspanning is in een gezonde leefstijl van belang om stress en spanning te reduceren.

Voldoende rustmomenten voor de hersenen zijn belangrijk en zorgt bijvoorbeeld voor meer focus en energie.
Een beetje spanning is vaak nuttig. Het maakt dat je goed oplet en snel kunt reageren. Je ademhaling en hartslag gaan sneller, je bloeddruk gaat omhoog. Voor een vakantie, een presentatie of een examen zijn de meeste mensen gespannen, dat is normaal. Na de spannende situatie verdwijnt de spanning en herstellen lichaam en geest. Maar soms wordt er te veel van ons gevraagd of willen we te veel. Alles lijkt tegen te zitten. Of we ervaren te weinig steun uit onze omgeving. Bijvoorbeeld bij problemen thuis of op het werk. Zulke situaties geven extra spanning of spanningen die lang duren. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je constant gestrest bent. Je bent steeds moe en snel geïrriteerd. Ontspannen lukt niet meer goed. Je valt bijvoorbeeld niet goed meer in slaap ’s avonds en kunt niet meer genieten.
Dan wordt stress een probleem en ongezond.

Wat kun jezelf doen?

Bedenk hoe je de omstandigheden (in je relatie, gezin, op je werk, je gezondheid) kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven. Kun je bijvoorbeeld zaken anders organiseren? Door taken te verdelen, afspraken te laten vallen en/of taken over te dragen. Soms is het nodig om andere keuzes te maken. Je zou eens na kunnen gaan welke dingen je energie opleveren.

Stel je hebt dit allemaal gedaan en je hebt meer tijd om te ontspannen. Hoe pak je dat aan? Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Dit betekent dat je momenten inbouwt in je dagelijks leven waarop je niet bezig bent met de dagelijkse taken en beslommeringen. Een aantal manieren die goed kunnen helpen:

  • Luisteren naar muziek
  • Een boek lezen of een andere hobby
  • Een wandeling maken in de natuur
  • Sporten
  • Een bad of warme douche nemen
  • Ontspanningsoefeningen doen
  • Yoga
  • Mindfulness

Bovenstaande activiteiten kun je overdag of vroeg in de avond ook gebruiken om goed te kunnen slapen. Een goede nachtrust heeft namelijk grote invloed op je dagelijks functioneren en gezondheid.