· 

Zin in zoet na het eten

Chocolade, snoep of een toetje. Het maakt niet uit wat het is, maar jij MOET iets zoets eten na de maaltijd, anders blijf je een onrustig en een niet verzadigd gevoel ervaren. Herkenbaar?

 

Trek in zoet na het eten komt vaak voor en kan vervelend zijn als je juist wilt afvallen. Het liefst wil je de drang die je voelt negeren en wegdrukken, maar daardoor wordt het alleen maar erger.

Omdat je weet dat je geen “lichamelijke honger” hebt omdat je net hebt gegeten, kan het frustrerend zijn wanneer je jezelf elke keer met een stuk chocolade in je mond betrapt. Waar komt die enorme drang naar zoet vandaan?   

 

In deze blog leg ik het uit en geef je tips om hiermee om te gaan.

 

De oorzaak van trek in zoet

De drang naar zoetigheid die jij ervaart is er nooit zomaar. Het heeft altijd een reden. Het wil je vertellen dat er iets aan de hand is. Het is aan jou om te leren luisteren naar het signaal dat je lichaam geeft zodat je er mee om kunt gaan op een manier die voor jou prettig voelt.

Onderzoek eens of één (of meerdere) van onderstaande oorzaken op jouw drang naar zoetigheid van toepassing is.

 

1.     Oude gewoonten

Drang naar zoetigheid heeft in veel gevallen te maken met gewoonten of associaties. Heb je jarenlang een toetje gegeten na het eten? Associeer jij het eten van zoetigheid met gezelligheid of werd je beloond met een toetje als je je bord leeg had gegeten? Dan staat dit in je hersenen geprogrammeerd.

Door het eten van zoete suikerrijke voedingsmiddelen ontstaan neuro chemische veranderingen in de hersenen die zo sterk geprogrammeerd staan dat je drang blijft houden naar deze voedingsmiddelen.

Deze programmering kan je alleen veranderen door langdurig ander gedrag te vertonen. Net zo lang totdat de nieuwe gewoonten geprogrammeerd staan in de hersenen. Dat kost tijd en discipline maar op den duur zal je merken dat je de oude gewoonten meer en meer loslaat en dat je nieuwe gedrag vanzelf gaat.

 

2.     Je hormonen zijn uit balans

Ook kan je drang naar zoet met je hormoonbalans te maken hebben.

Als vrouw is het daarom belangrijk om je cyclus bij te houden en te onderzoeken of je drang naar zoetigheid te maken heeft met de periode van je cyclus waarin je je bevindt.

Om drang naar zoetigheid die gerelateerd is aan je cyclus te voorkomen doe je er goed aan om in de periode rondom je menstruatie meerdere kleine voedzame maaltijden te eten gedurende de dag, veel water te drinken en te rusten. Ook doe je er goed aan om een magnesiumsupplement te slikken, suiker, bewerkte voeding en cafeïne te vermijden. Als je weet dat je hormonen erg uit balans zijn kan het verstandig zijn om eens naar de dokter te gaan.

De drang naar zoetigheid na het eten hoeft niet altijd met de hormoonwisselingen rondom je cyclus te maken te hebben.

Als de hormoonhuishouding uit balans is, of er tekorten zijn aan bepaalde hormonen in het lichaam kan dat bij zowel mannen als vrouwen de drang naar zoetigheid triggeren. Dat komt omdat hormonen reguleren hoe je lichaam omgaat met energie. Als de hormoonhuishouding uit balans is en je lichaam snakt naar energie, lijkt zoetigheid een snelle en makkelijke oplossing en dat is waarom jij die drang ervaart.

Zeker als je lange periodes ongezond hebt gegeten en al jaren overgewicht hebt, kan het zijn dat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook wanneer je langdurig onder stress staat, onregelmatig werkt, medicijnen gebruikt, schildklierproblemen hebt of in de overgang bent kan jouw drang naar zoetigheid te maken hebben met de hormoonhuishouding die uit balans is.

 

3.     Schommelende bloedsuikerspiegel

Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers. Je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.

Als je suikers en snelle koolhydraten blijft eten, zal je bloedsuikerspiegel blijven schommelen. Je blijft hierdoor het verlangen naar zoetigheid houden.

Als je je niet verzadigd voelt na de avondmaaltijd kan het zijn dat je een ingrediënt in de maaltijd mist zoals gezonde vetten, eiwitten of vezels die je dat gevoel van verzadiging geven. Dit uit zich in de meeste gevallen in drang naar zoet.

Kies ervoor om langzame koolhydraten te eten in de vorm van volkoren producten, zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa.

 

4.     Emoties

Ook emoties kunnen een reden zijn van jouw drang naar zoetigheid na het eten.

Ga maar eens na of er op momenten dat je deze drang ervaart emoties aanwezig zijn die je liever niet wilt voelen.

Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen.

Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben. Als het serotonine gehalte in je lichaam laag is, voel je je meestal down of verdrietig. Suikers en snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam serotonine aanmaakt, waardoor je je tijdelijk vrolijker gaat voelen.

Je emoties zijn dus van grote invloed op jouw behoefte aan zoet. Hou eens bij welke emoties je ervaart wanneer je drang naar zoet ervaart na het eten.

 

5.     Je eet te snel of kauwt niet goed

Als je snel eet krijgen je hersenen niet de mogelijkheid om het signaal dat je lichaam geeft dat je verzadigd bent op te pikken. Dit signaal wordt afgegeven na 15- 20 minuten. Als jij heel snel eet, kan het zijn dat je dat gevoel van verzadiging niet ervaart, waardoor je je niet verzadigd voelt, wat zich gaat uiten in drang naar zoet.

Daarnaast is het voor de spijsvertering noodzakelijk dat we goed kauwen, zodat de speeksel enzymen het verteringsproces goed kunnen opstarten. Door goed te kauwen verteer je je eten beter en worden voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen waardoor je sneller een verzadigd gevoel zal ervaren.

Als je goed verzadigd bent zal je geen drang naar zoetigheid ervaren na de maaltijd.

 

6.     Je hebt te weinig gedronken gedurende de dag

Het kan zijn dat je gedurende de dag te weinig water hebt gedronken waardoor je niet verzadig bent. Let er op dat je tijdens het eten geen water drinkt want dat kan jouw gevoel van verzadiging beïnvloeden.

Drink ieder dagdeel een halve liter water. Stop een half uur voor, tot een uur na elke maaltijd met drinken zodat je lichaam het eten goed kan verteren en de belangrijke voedingsstoffen goed op kan nemen. Je zal daardoor sneller een verzadigd gevoel ervaren.

 

 

Oplossingen:

-        De gewoonte doorbreken is het enige wat hier werkt. Doe een paar keer iets anders op het moment dat je normaal iets zoets zou eten na het eten, bijvoorbeeld een wandeling, een kop thee drinken of je tanden poetsen (tanden poetsen werkt persoonlijk bij mij het beste). Doorbreek de gewoonte door juist op die momenten iets anders te doen.

-        Om drang naar zoetigheid die gerelateerd is aan je cyclus te voorkomen doe je er goed aan om in de periode rondom je menstruatie meerdere kleine voedzame maaltijden te eten gedurende de dag, veel water te drinken en te rusten.

 

-        Zoek afleiding. Schrijf op hoe je je voelt en waarom je nu zo een behoefte hebt aan eten. Daarnaast werkt het om in beweging te komen. Voel je de drang opkomen? Trek je jas aan, ga naar buiten en wandel een stuk. Frisse lucht in combinatie met beweging doet vaak wonderen!