· 

Overtuigingen

Overtuigingen

 

Je hebt 2 soorten overtuigingen, stimulerende overtuigingen en belemmerde overtuigingen. Beide kunnen een rol spelen als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.

 

Ze hebben invloed op alles wat je doet, denkt, en voelt. Hoe jij over jezelf denkt. Wat je van anderen vindt. Wat je denkt te kunnen en niet te kunnen. Wat je bereikt in dit leven of juist niet. Overtuigingen bepalen je zelfbeeld.

We kunnen worden geconfronteerd met overtuigingen die ons tegenhouden om te zijn wie we willen zijn. Om te doen wat we eigenlijk willen doen.

 

Als je een probleem hebt kan jouw overtuiging een belemmering zijn. Die overtuiging kan je in tal van situaties blokkeren. Een overtuiging is namelijk een brede visie waar je in meerdere situaties last van hebt.

 

Overtuigingen ontstaan meestal in de kindertijd, waarin we volop open staan voor de suggesties van anderen. We krijgen de overtuigingen overgedragen -verbaal en non-verbaal- van de mensen om ons heen. We nemen ze over, vaak zonder het zelf door te hebben, zonder te beseffen of ze functioneel zijn, ze wel passen bij wie we zijn of willen zijn. 

 

Belemmerende overtuigingen zijn op een bepaald moment ontstaan in je leven. Door je opvoeding, door ervaringen en gebeurtenissen in je leven.

 

Het lezen van boeken, cultuur, opvoeding, familie, vrienden, werk of het maken van reizen vormen onze overtuigingen.

  

Overtuigingen zijn niets anders dan 'mentale constructies'. Op basis daarvan treden we de wereld tegemoet. Mentale associaties die we hebben gelegd met onszelf, anderen of met bepaalde situaties..

  

Geloof je bijvoorbeeld dat je altijd perfect moet zijn, dan zul je vast ook vinden dat je niet zo veel zaken goed kunt. Overtuigingen hebben namelijk invloed op de ‘logische niveaus’: zoals je vaardigheden en je gedrag.

 

Overtuigingen kunnen een vertroebeld beeld geven op jouw kernkwaliteiten. Waardoor je jezelf remt in je dromen en doelen. Wie de overtuiging los kan laten, kan een stap zetten in zijn persoonlijke ontwikkeling.